De vrolijke loopfiets houdt Miep de Koningh (89) jong.

MiepdeKoningh_Sitgo

“Het is zo’n vrolijk ding, net een Vespa”, lacht Miep de Koningh (89) en showt haar aanwinst: een Sitgo, een knalrode, elektrische loopfiets. Waarmee je kunt steppen, maar ook dankzij de motor je voeten op een steun kunt laten rusten en zo zonder te trappen op pad kunt.

“Misschien rijd ik er wel als enige in Breda mee rond”, vermoedt mevrouw De Koningh. Of dat klopt, kan de leverancier niet bevestigen. Medipoint heeft de Sitgo een half jaar in de collectie en landelijk gezien is het een succes, aldus een woordvoerster. Bredase cijfers kent ze niet.

Is ook niet belangrijk, Miep de Koningh is er dolblij mee. “Het is veel beter dan een scootmobiel, hiermee voel je je geen invalide.” Ze is nog zeer vitaal, maar durfde niet meer te fietsen. “Vooral bij het op- en afstappen had ik moeite met mijn evenwicht.”

De Sitgo biedt uitkomst. “Je hebt drie snelheden: 6, 10 en 25 kilometer per uur. Eerst probeerde ik de 6, maar dan moet je te veel bijsturen, 10 kilometer is het prettigst.”

Ze benadrukt het belang van mobiliteit op haar leeftijd. “Als je thuis op een stoel blijft zitten en niets doet, word je eerder dement. Blijf actief, wil ik tegen iedereen zeggen! Ik zit op een muziek-, tuin- en boekenclub en ik heb een taalmaatje. Ik mag dan al wel 24 jaar met pensioen zijn, ik wil me nuttig maken. En ik zou er best nóg wat bij willen doen.”

Goedkoop is de elektrische loopfiets niet, zo’n 2.000 euro. Maar dat geld is hij dubbel en dwars waard, vindt Miep. Als je haar zo ziet en hoort, dan kan je haar alleen maar gelijk geven.

Bron: BN-De Stem Breda